2010. augusztus 9., hétfő

Spenót torta

Nem bocsátkozom részletekbe, hogy hogyan lenne nyelvtanilag helyes a poszt címe. :-) Aki nyelvtanilag helyeskedni akar, próbálja meg a következő linket, és úgyis megnyugszik, hogy neki sem megy a helyesírás:
Én anno azon diákok közé tartoztam, akit előszeretettel küldtek helyesírás versenyekre. Valakit küldeni kellett. :-) Na jó, igaz hogy még a legjobbak között voltam, de ezt a tesztet most a 21.sz-ban nekem sem sikerült 62 pontnál többre kitölteni. Igaz, hogy vannak nagyon gonosz, direkt nehéz kérdések.

Elszakadva a magyar helyesírás gyöngyszemeitől, jöjjön végre a spenótos recept, amivel boldogítottuk magunkat júniusban, két lekvárfőzés között, borsópucolásig. Melegen ajánlom mindenkinek a könyvet: Házi sütöde - egészséges finomságok (Burda kiadásában). Amikor ez birtokunkba vándorolt, nagyon-nagyon régen (vagy 15-20 éve), még sehol senki nem hallott Magyarországon köleslisztről, vagy tökmagolajról, netán barnacukorról, kardamomról, rizslisztről, tönköly búzáról, és egyéb egészséges testvéreiről, hogy csak párat soroljak. Csupa olyan receptet tartalmaz a könyv, amiket elkészítve tényleg egészséges ételeket tehetünk asztalunkra, mégha édességről is van szó. De vannak benne egyéb sütnivalók is. Soha semmit nem sütöttünk belőle, mert valamilyen hozzávaló mindig hiányzott, ami konkrétan hiánycikk volt, vagy még sosem hallottunk róla. Na ez most megszünt, gondoltuk a húgommal, mert manapság a gasztronómia kész iparággá nőtte ki magát, és amúgy is minden kapható, mert ez így jó, mondja a kapitalizmus. Hogy jó-e nem tudni, de az biztos hogy egyre többet fogunk sütni ebből a könyvből.

Recept: A tésztához:
150 g zab
150 g búza
25 g élesztő
1 kávéskanál sűrű körtelé (vagy bármi más)
1 evőkanál langyos víz
1 kávéskanál koriandermag
100 g puha vaj
100 g tejföl
1/2 kávéskanál (himalája) só
A töltelékhez:
750 g leveles spenót
4 db hagyma, 2 gerezd fokhagyma
5 ek tökmagolaj
3 db tojás
200 g tejföl
100 g reszelt sajt
őrölt szerencsendió, fehérbors, só
100 g napraforgómag
vaj a forma kikenéséhez
liszt a tészta nyújtásához

Őröljük meg a zabot és a búzát, keverjük az élesztőt össze a körtelével (édessége megfuttatja) és a vízzel, majd 15 percig kelesszük. Törjük meg mozsárban a koriandert. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, dagasszuk meg a tésztát, és meleg helyen 60 percig kelesszük. A töltelékhez dobjuk forró sós vízbe a megmosott és megtisztított spenótot, blansírozzuk, majd hűtsük le hideg vízzel és jól nyomkodjuk ki.
Pároljuk olajban üvegesre az apróra vágott hagmyát és a széttört fokhagymát. Adjuk hozzá a spenótot, és pároljuk 5 percig. Keverjük össze a tejfölt a tojásokkal és a sajttal, ízesítsük sóval, szerecsendióval, borssal, majd keverjük bele a napraforgómagokat.
Vajazzunk ki egy 26 cm átmérőjű kerek formát, nyújtsuk ki kerekre a tésztát, a peremét húzzuk fel 4 cm magasra. Először a spenótot, majd a tejfölös masszát terítsük-rétegezzük rá. 200 fokos sütőben sütjük középre helyezett rácson 30 percig.




Jönnek a képek. Húgocskám a tetejét berácsozta, mert maradt tészta, amúgy a recept szerint nem kell. Ne leveles tészta-állagra számítsunk, inkább kenyértésztás volt, puha zöldséges masszával a közepén. Forrón tálalva az igazi, és mi nem napraforgót tettünk bele, hanem azt hiszem fenyőmagot. Az nagyon összefér a spenóttal. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése