2010. augusztus 9., hétfő

Articsókás-zöldborsós vadrizs

Ez a rizs szintén húgom kreálmánya, amit direkt nekem címezve készített egy munkás napon, amikor gyorsan kellett összedobni valamit, mert takarítás-pakolás-sittlapátolás volt a feladatunk a ház körül.

Tudni kell, hogy az első találkozásom az articsókával egy pizza tetején (Sopron, Fórum pizzéria, mindenkinek sűrűn ajánlom, igazi kemencében sütnek!) olyan jól sikerült, hogy az addig számomra ismeretlen növényt elkezdtem üldözni imádatommal. Elolvastam hogyan kell elkészíteni, termeszteni, főzni vele, és amikor csak lehetett, találkoztam vele. Ez legtöbbször további pizzák elfogyasztásával végződött, mert bizony mivel az articsóka felét el kell dobálni, hiszen lényegében egy bogáncsféléről van szó, melynek csupán a virágközepe elég puha, elég borsos áron mérik a boltban. A pizzériák viszont nem számítanak fel dupla árat egy articsókás pizzáért, így ki szoktam élvezni azokat a falatokat, ahol nagyon jól készítik ezt a féle pizzát, vagyis nem sajnálják róla az articsóka feltétet.

Sajnos a boltokban csak ritkán lehet egészben, zölden kapni friss articsókat fejet, vagy ha igen, az is olyan fonnyadt, hogy már semmit sem lehet vele kezdeni. Pedig egy mártogatóssal otthon is élvezetes uzsonna vagy desszert lehet. Így marad az üveges articsóka szív (van konzerv is), ebből készült ez a fogás is. Természetesen terveim között szerepel, hogy a kertem végét (ha majd lesz) tele fogom ültetni vele, mert állítólag elég igénytelen növény, és jól is néz ki, és akkor aztán articsóka habzsolás lesz!

A hozzávalók között találhatók: vadrizs, olasz kerekszemű rizs (rizottó rizs), zöldborsó, hagyma, egy doboz articsóka szív, kakukkfű. Lehet még használni szárított (bioboltban vehető!) leveszöldség-port is, hiszen zöldséglevessel felöntve a legjobb a rizottó, és ez azt az érzetet kelti.

Elkészítés: a vadrizst kevés olívaolajon jól meg kell pirítani, hogy félig már kipattogjanak a szemek, különben nem puhul meg. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, kicsit megpirítjuk majd a többi rizst, hogy azok is fehéredjenek ki kissé. Lassan öntögetjük fel, hozzáadva a zöldborsót is, hogy rizottósra sűrűsödjön. A rizzsel együtt megpuhul a borsó is. Kakukkfűvel, vagy kinek mi esik jól, ízesíthetjük. A végén kell hozzákeverni az articsókát, hiszen az már konyhakész. Nyamm. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése