2010. augusztus 8., vasárnap

Pite parádé

Pitéből volt bőven a nyáron. Nem tudtunk betelni vele. Különösen a következő recept az, amit én nagyon sokszor sütöttem, ez az én reszortom volt.


Fahéjas cseresznyés pite (kiváló meggyel is!)
Hozzávalók: 28 dkg sütőporos liszt, 1 tk őrölt fahéj, 10 dkg kristálycukor, 2 tojás, 8 ek tej, 17 dkg olvadt vaj, 70 dkg cseresznye kimagozva, a tetejére: 5 dkg finomliszt, 0,5 dkg tk őrölt fahéj, 5 dkg cukor, 5 dkg kockázott puha vaj.

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, vajazzunk ki egy tortaformát (vagy más négyzetes tepsit). Tegyük a lisztet, a fahéjat és a cukrot tálba, keverjük össze. Alakítsunk mélyedést a közepébe, és tegyük bele a tojást, a tejet és az olvasztott vajat. Keverjük össze és alaposan dolgozzuk össze, hogy sűrű és sima keveréket kapjunk. Akkor jó, ha kemény és nem folyós. Kanalazzuk a tortaformába, és óvatosan egyengessük el a tetejét. Szórjuk rá a cseresznyét, és óvatosan nyomkodjuk bele.
Borítsuk a tetejéhez valókat tálba. Morzsoljuk össze a vajjal, hogy morzsához hasonló keveréket kapjunk, majd dolgozzuk össze, amíg borsó nagyságú darabokká áll össze. Hintsük a cseresznye tetejére. Süssük 35-40 percig, amíg beleszúrva nem ragad a tészta. Hagyjuk a formában, amíg langyosra hűl, majd vegyük ki a formából, hűtsük ki, és hintsük meg fahéjas porcukorral.



Másik párja, amit egyszerre sütöttünk a cseresznyeszezon végén anyuval, inkább piskótás típus, bár a receptje kicsit más, mivel tej is van benne. Anyunak mindenféle kivágott újságcikkje van még a múlt évezredből (hehe), amiket én egyszer összerendeztem, és azon találtuk septiben a receptet. Megsütöttük és nos, rendkívül jó volt! :-) Persze az én kedvencem továbbra is a fahéjas verzió, de ez sem volt kutya, el is fogyott mind a kettő nagyon gyorsan!


Cseresznyés piskóta
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg rétesliszt, 15 dkg cukor, 1/4 l tej, 1 mokkáskanál szódabikarbóna (sütőpor helyett!), 75 dkg cseresznye, a tepsi kikenéséhez vaj (vagy amit akarunk).
A tojások sárgáját a cukorral és a szódaporral kikeverjük, majd felváltva adjuk hozzá a lisztet, a tejet meg a tojások keményre vert habját. Alaposan kikent közepes nagyságú tepsibe töltjük (ez nálunk egy kerek nagy tortaforma volt), és a megmosott, lemagozott, lecsepegtetett cseresznyével meghintjük. Sütőbe téve úgy sütjük, mint a piskótát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése